Log’dan kısaca bahsedecek olursak birebir çeviri yaptığımızda ’’log’’ kütük ve kayıt defteri anlamlarını taşıyor. Bilişim dünyası için ise log, bilgisayarın gerçekleştirdiği her etkinliğin kayıt altına alınması demek. Yani gerçekleştirdiğiniz tüm işlemleri denetlemenizi, kritik durumlar ve tanımlanamayan eylemleri tespit etmenizi sağlar. Log kaydı sürekli olarak tutulur, bu sayede sistem yöneticisi gerçekleşen her harekete erişebildiği gibi olası bir siber saldırı hissettiğinde gerekli önlemleri alabilir.
Devletler sanal mecralardan yürütülen işlerin ve anlaşmaların güvenliği için log kaydı tutmayı zorunlu kılmışlardır. Ülkemizdeki her kurum ve kuruluş diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi log kaydı tutmak zorundadır. Bunun yanında işletmeler 5651 sayılı kanunda belirtilen log desenine uygun bir şekilde mevcutta oluşan datayı en az iki yıllık log kayıtlarını arşivlemek ile yükümlüdürler.
Devletin ilgili yasayı çıkarmasının iki temel amacı bulunmaktadır. Birincisinde içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemektedir. İkinci olarak ise İnternet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.
Zaman Damgasına gelince;
Zaman damgaları, verinin belirtilen tarihte oluşturulduğu, değiştirildiği veyahut gönderilip alındığını bilgisini doğrulamada kullanılmaktadır. Zaman sunucusu üzerinden açık bir anahtar teknolojisi kullanılarak verinin bütünlüğü veya varlığını onaylanır.
Zaman damgası, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda tanımlandığı üzere; elektronik bir verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıtların resmi olarak kanıtlanmasıdır